Jennifer på Pastificio är expert på handgjord pasta och gillar att experimentera med nya smaker för att hitt nya underbara kombinationer. Så här till jul passar det såklart perfekt att använda saffran och det råkade gifta sig perfekt med färsk pasta. Tillsammans med osten gorgonzola blev smakupplevelsen fantastisk!
Recept för 4 personer
Ingredienser för att göra 600g saffrantagliatelle pasta:
400g ekologiskt mjöl - finns att köpa i pastificio
3 ägg
En nypa saffran i 50g vatten som har blötlagts över natten.
Gör en deg som vanligt för tagliatelle.
Ingredienser för pastasås:
250g gorgonzola (använd en söt gorgonzola) blanda osten så att den blir mjölig
2 små päron - skär i små tärnade rutor
20g valnötter
4 msk grädde eller creme fraiche
Salt + peppar
Persilja till garnering
Saffranspasta från Pastificio
Gör så här:
Börja med att sätta på pastavattnet. För 600 g pasta behöver du 6 liter vatten och cirka 60 g salt.
Koka upp vattnet och tillsätt saltet. När vattnet börjar koka tillsätter du din pasta och låter det koka i ca 3-4 minuter. Smaka av när under tiden för att säkerställa att du inte överkokar pastan.
Under tiden som pastan kokar så smält din gorgonzola tillsammans med grädden eller crame fraichen i en kastrull.
När pastan är kokt tillsätt pastan i såsen och addera en liten slev pastavatten. Det gör pastan mer krämig.
Blanda i päronbitarna och valnötterna. Om pastasåsen är för tjock tillsätt lite mer pastavatten och rör om så att den blir mer krämig. Salta och peppra efter behov och servera.
Till garnering tillsätt lite persilja och resten av valnötterna.
Gillar du inte ost så fungerar saffranspasta riktigt bra till skaldjur eller en korvsås.
